Jopa Tony Robbins kertoi että alkaalisen veden (alcaline water) terveellisyys on myytti. Että on turhaa juoda vettä jonka pH on emäksinen / alkalinen (eli korkea numero-arvo, 7-9) koska vatsa neutralisoi sen pitääkseen vatsan ja kehon pH:n joka tapauksessa vakiona. Samaa mantraa toistaa lääkärit ja lääkeyhtiöiden edustajat.
Tämä väite on helppo todeta valheeksi jopa pelkällä maalaisjärjellä. Totuus tulee hyvin esiin siten että verrataan vatsan ja elimistön tasapainoa ihmisen kehon lämpötilan tasapainoon “tasalämpöisyys” joka on meille tutumpi ja sitä on helpompi havainnoida ja siten ymmärtää. Kehon mekanismit siis pyrkivät pitämään ihmisen kehon lämpötilan aina 37-38 celsius-asteessa, vaikka ympäröivän ilman lämpötila olisi aivan jotain muuta.
Jos olemme vähissä vaatteissa esimerkiksi 5-asteen lämpötilassa, meille tulee kylmä. Jos olemme liian kuumassa hikoilemme (veden haihtuminen jäähdyttää pintaa) Liian kylmässä alamme täristä. Tärinä on yksi kehon keino yrittää nostattaa kehon lämpötilaa takaisin tuohon neutraaliin arvoon.
Jos tuosta ei ole haittaa, niin miksi automaattisesti puemme oikein ? Koska säätömekanismi kuluttaa energiaa! Lisäksi se ei tunnu kivalta. Ja mistä keho ottaa tämän energian, ts. mistä keho luo tämän enegian?
Kun tätä verrataan vatsalaukun pH-tasapainoon joka on oletusarvoisesti terveellä ihmisellä hapan, välillä 1- 3. Kehon terveellinen pH taas on 7.3 – 7.45, mutta tietyt ruuat ja huonot ruokailutottumukset voivat kääntää tason happaman puolelle. Kehon pH on siis emäksisempi (numero isompi) kuin vatsalaukun.
Tästä voimme ihan maalaisjärjellä päätellä että jos juomme paljon nestettä jonka ph on emäksistä (iso numero) ruoansulatus häiriintyy ja jos juomme paljon nestettä joka on hapanta (pieni numero) niin kehomme ph-tasapaino järkkyy ja keho joutuu tasapainoittamaan sitä mihin kuluu energiaa ja tärkeitä hivenaineita. Pitkällä aikavälillä tämä sairastuttaa meidät. Länsimaalainen ruokavalio aiheuttaa kehon happamuutta. Tätä happamuutta olisi hyvä tasapainoittaa. Kehon happamuus aiheuttaa sairauksia. Sairaukset ovat vuosikymmenten aikana lisäntyneet rajusti kun ruokatottumuksemme ovat muuttuneet ja ravintomme laatu huonontunut.
Jos olet liian kauan liian kylmässä, elintoimintosi hidastuvat (selvitymismekanismi) jonka jälkeen joudut hypotermiaan ja tämän jälkeen tapahtuu elintoimintojen lakaaminen. Koska keho ei voittanut ulkoa tulevaa haittaa. Sama pätee myöskin elimistön pH-tasapainoon.
Yksi kehon keino tasapainoittaa pH-arvoa on käyttää kehoon varastoitunutta kalsiumia.
Mitä tapahtuu jos ulkoa tuleva haitta on liian hapan pH eikä keho pysty sitä palauttamaan ? Vaikutukset eivät ehkä ole yhtä nopeita kuin lämpötilaongelmassa, mutta vaikutuksia on. Solujen epätasapaino ja siitä aiheutuvat tulehdukset ja syöpä. Tätä on tutkittu ja siitä löytyy myös paljon vastaväitteitä. Vastaväitteisiin kannatta suhtautua kriittisesti, sillä syöpä on miljardibisnes vuosittain. Eikä ole suurten yritysten etu että ihmiset ennakoisivat ja estäisivät söyvän syntymisen tasapainoittamalla kehonsa pH:n.
Tästä voidaan päätellä että pelkkää pH:ta mittaamalla (verestä tai virtsasta) ei saada selville sitä että onko ravinnon kokonaisvaltainen vaikutus ihmisen kehon pH-säätelyjärjestelmään hyvällä tasolla. Paras keino onkin huolehtia siitä itse ennen kuin tulokset näkyvät sairastumisena.
“Alkaliset elintarvikkeet, kuten tuoreet hedelmänt, vihannekset, pähkinät, palkokasvit ja juurekset, hajoavat kaikki lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi jotka sisältävät prebioottisia ravintoaineita, jotka ravitsevat hyviä bakteereja suolistossa, sanoo Gaynor. Nämä hyvät bakteerit auttavat vähentämään tulehdusta koko elimistössä, mikä voisi muuten vaikuttaa syöpään, kun taas elintarvikkeet kuten hieno sokeri ja jauhot sekä liikaa tyydyttyneitä eläinrasvoja muodostavat happaman ympäristön suolistoosi, koska niitä on vaikea sulattaa” -Mitchell L. Gaynor
Lähde: http://www.curetoday.com/publications/cure/2015/summer-2015/acid-test
Minun kehoni on jo hyvässä pH-tasapainossa, syön hyvin ja olen terve!?
Tässä muutamia esimerkkejä:
– Kahvi (normaali, mustana) pH 4,9
– Tee pH 5,2
– Alkoholi pH 3-4
– Maito pH 6,5
– Appelsiinimehu pH 3,6
– Coca-Cola pH 3
– Juomavesi 6-8
Yleisimmät juomamme ovatkin selvästi happamia ja aiheuttavat keholle tarpeen säätää pH-tasapainoa. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, sillä ihmisen suolisto on monimutkainen prosessi joka tarvitsee monenlaisia hivenaineita ylläpitämään lukuisia toimintoja. Pelkkä optimaalinen pH-arvo ei tee ruoasta tai juomasta terveellistä. Mutta jos saisit päättää, joisitko ennemmin vettä jonka pH-arvo on 5 vai vettä jonka pH-arvo on 8? Kannattaa katsoa video (englanninkielinen) Breast Cancer & Prostrate Cancer Colons Before & After Kangen Alkaline Water | Kangen Testimonials
Ote wikipediasta:
“pH-luku tai pH-arvo Kuvaa veden happamuutta eli vetyionien määrää: pH<7 tarkoittaa hapanta, pH 7 neutraalia ja pH>7 emäksistä vettä. Happamuutta aiheuttaa veden hiilidioksidi, joka muodostaa vedessä hapanta hiilihappoa.
Vesijohtoveden happamuus vaihtelee välillä 7,3 – 8,0 eli vesi on lievästi emäksistä. Pohjavesien pH on Suomessa 6- 8. Vesijohtoveden pH-arvo säädetään esimerkiksi kalkkikivialkaloinnin avulla välille 7,0 – 8,5, jotta putkistomateriaalit eivät syöpyisi, ks. vedenkäsittely. Talousveden pH:n laatuvaatimus on 6,5 – 9,5”
Tärkeä tarkennus pH-arvosta
pH asteikko on logaritminen, ei lineaarinen. pH tarkoittaa “pontetial hydrogen” eli vetyatomien määrää. Happamassa vedessä on enemmän vetyatomeita kuin alkaalisessa vedessä.
Toinen tärkeä ominaisuus on alkaliniteetti (alkalinity) eli vesiliuoksen puskurikyky happamoitumista vastaan. Se tarkoittaa kemiallisesti ilmaistuna liuoksen sisältämien emästen kykyä neutraloida siihen liuenneita happoja. Useimmiten tästä ei veden alkalointilaitteden valmistajilla ole mitään kommenttia ja saattaa olla että vaikka itse, elektronisesti kallilla laitteistolla valmistettu juomavesi on pH arvoltaan jopa 9 (alkalinen), sen alkaliniteetti on erittäin heikko. Tämä tarkoittaa että tällainen vesi on yksinkertaisella mittarilla mitattuna hyvää, mutta käytännössä se ei ole parantavaa.
Tämän lisäksi terveyttä edistävällä vedellä on vielä lukuisia muitakin ominaisuuksia kuten molekyylirakenne, mineraalipitoisuus, sekä H2 (vety)pitoisuus
Sitruunavesi-esimerkki:
Sitruuna on hapan (pH:2,4) Happaman / emäksisen ja alkalisen välillä on ero. Hapan ja emäksinen ovat vastakkaisia. Alkaliteetti on jotain erilaista. Ajattele alkalista kuin kykyä imeä happamuutta ennen pH: n vaikutusta. Se on ikään kuin puskuri. Ja vaikka sitruunamehu on hapanta sen luonnollisessa tilassa, kun se on METABOLISESSA kehossa, sillä on erittäin voimakas alkalinisaatiopotentiaali, joka pyrkii puskuroimaan vastaista hapon saantia vastaan. Eli juomien ja ruokien pH arvot eivät ole yksiselitteisiä kehon prosesseissa. Tästä voidaan todeta että pelkkä pH:n mittaaminen mittarilla ei siis riitä, eikä kerro onko jokin terveellistä vai ei, tai edes kehon pH-arvoa nostava vai laskeva.
Huomioitavaa
- Juo vettä (mieluiten neutraalia tai alkalista) vähintään 15-minuuttia ennen ruokailua, ei ruoan kanssa
- Vältä happamia juomia ja ruokia
- Soodan lisääminen juomaveteen tekee siitä alkalista, mutta käytössä täytyy muistaa kohtuullisuus eikä jatkuvaa käyttöä suositella. Samaa voisi sanoa myös erittäin happamista juomista kuten kahvi, alkoholi ja coca-cola, niitä ei kannata juoda jatkuvasti
- Terveellisellä ruokavaliolla voit tukea kehon kykyä pitää pH-tasapaino optimaalisena
Testit
Kun saan tarpeeksi vertailutuloksia päivitän tähän testit shungiittiveden vaikutuksesta veden pH-arvoon.