Mitä on shungiitti?

Shungiitti on hyvin erityinen mineraali jota löytyy vain muutamasta paikasta maapallolla. Suurin esiintymä siitä on Venäjän Karjalassa, Äänisjärven tuntumassa. Muut esiintymät eivät kuitenkaan ole samaa laatua, niiden mineraalikoostumus on erilainen.

Shungiittia on käytetty  jo vuosisatoja parantamiseen, sekä veden puhdistamiseen. Laittamalla 10 kg shungiittia juomavesikaivoon, se puhdistaa veden yli 99%:sti yhdessä vuorokaudessa.
Zaonezhsky niemimaalta Äänisen ääreltä löytyy lähde nimeltä “Kolme Iivanaa” jota paikalliset asukkaat pitävät pyhänä. Useat ihmiset ovat vuosisatojen ajan matkustaneet lähteelle hakemaan parannusta vaivoihinsa. Koska shungiittia esiintyy järven ympäristössä niin suuret määrät, myös järven vesi on normaalia puhtaampaa. On sanottu jopa että se on juomakelpoista. Tämä tosin ei välttämättä pidä paikkaansa sillä lähellä shungiitti-esiintymiä on myös erittäin suuri sellutehdas.

Eri shungiitti-lajit:
Shungiitti voidaan luokitella eri luokkiin (v. 1956-luokitus):
I: Hiiltä > 75-98%, kiiltävä pinta, “elite shungite / noble shungite”
II: Hiiltä > 35 – 75%, musta, hieman lasinen pinta, kerrosmainen rakenne
III: Hiiltä > 20-35% , musta, kiinteä rakenne
IV: Hiiltä > 10-20 %, musta, mureneva
V: Hiiltä < 10 %, harmahtava, hienojakoinen
Nykyisin yleisimmin on käytössä luokitus jossa I-tyyppi on > 90 % hiiltä ja II & III-tyypit ovan yhdistetty II-tyypiksi ja se siältää 20 – 90 % hiiltä, useimmiten kuitenkin n. 35%
shungit.fi -kaupassa myytävä musta shungiitti sisältää n. 25-30% hiiltä ja se on puhdasta sekä hyvälaatuista Zazhoginskoe-kaivoksesta olevaa aitoa shungiittia!
Sitä käytetään vedensuodattimissa ympäri maailman. Lisäksi aitoa shungiittia käytetään veden puhdistamiseen ja energioiden tasaamiseen. Lisäksi tätä laatua käytetään koruissa koska sen muotoilu on helpompaa, se ei murene, on tarvittavan huokeaa ja sitä löytyy määrällisesti esiintymästä enemmän.
Monet myyjät myivät shungiittia joka on tehty huonompilaatuisesta shungiitti-liuskekivestä joka on peräisin eri kaivoksesta. Tätä voidaan käyttää koristeena rakennuksissa, mutta sillä ei ole samanlaisia puhdistavia vaikutuksia ilmaan eikä veteen.
Elite-shungiitti sisältää 90-98 prosenttia hiiltä ja on väriltään ruskea, mutta pinnaltaan kiiltävä.
Myös tavallisessa shungiitissa voi olla juovia / suonia joissa on tätä >90% hiili-mineraalia.
Elite-shungiitti on harvinaisempaa ja täten paljon kalliimpaa. Useimmiten sitä käytetäänkin koruina ilman hiomista, mutta myös veden puhdistamiseen ja energioiden tasaamiseen.

Koostumus:

Musta shungiitti: Hiili 20-75% pii 5-60 %% alumiini 4% rauta 3,5% magnesium 3,5% kalium 12% rikki <1,2% kalsium < 0,58% fosfori <0,34% muiden aineiden määrä on tätä pienempi. Koostumukset ovat vain esimerkkejä suhteista, käytännössä määrät vaihtelevat huomattavasti. Huom! tämä ei tarkoita että nämä aineet liukenevat veteen. Shungiitti päinvastoin imee itseensä veden epäpuhtaudet.
Tutkimuksesta “Chemical Composition of Extracts from Shungite and Shungite Water, ISSN 1070-4272” löytyy tarkemmat tiedot koostumuksesta, sekä aineista jotka löytyvät shungiitilla käsitellystä vedestä. Tutkimuksessa käytettiin kuitenkin shungiitin kolmostyyppiä joka sisältää ainoastaan vain n. 30 % hiiltä.

Shungiitin ominaisuudet:

– tiheys 2,1-2,4 g / cm
– kovuusluokka 4
– huokoisuus jopa 5%
– puristusvoima 1000-1200 kg / cm
– sähkönjohtavuus 1500 sim / m
– lämmönjohtavuuskerroin 5 Wt / m K
– muodostunut sisäpinta jopa 20 m / g
– adsorptiokyky:
— fenolista – 14 mg / g
— termo-Liz-hartseista – 20 mg / g
— öljytuotteesta – 40 mg / g
– adsorboi aktiivisesti bakteereja aiheuttavien solujen, faagien, patogeenisten saprofyyttien ja muiden osalta
– shungit hiukkasilla on kaksinapaiset ominaisuudet riippumatta niiden koosta
– on bakterisidisia ominaisuuksia

Vaikutus veteen:

“Shungiitti jäsentää vettä, antaen sille energiamatriisin.”
Veden molekyylirakennetta on mahdotonta nädä tavallisella mikroskoopilla. Elktronimikroskoopilla se pitäisi olla mahdollista, mutta tällöinkin kuva ei ole sitä mitä meille on oppikirjoissa havainnoillistettu.
Rakenteesta ei selkeästi näy kolme palloa, se on vain esitysmuoto joka ei vastaa todellisuutta. Myöskin netistä löytyvät kristallikuvat veden rakenteesta ovat harhaanjohtavia, sillä kyseessä ei ole vesi vaan jääkide, eli kiinteä aine, eri olomuoto kuin vesi. Ne eivät ole verrattavissa. Matriisi on myös tulkinta, koska rakennetta ei voi nähdä. Yksi teoria on että shungiitti pilkkoo veden molekyylirakennejoukot pienmpiin osiin jolloin vedestä tulee luonnollisempaa. Nykyisin luonnollista vettä löydy juuri mistään sillä juomavetemme on käsitelty ja se on altinustunut paljon kaikelle ylimääräiselle. Mainittakoon käänteisosmoosi, kloriittti, fluori, lääkeainejäämät, hormonijäämät, ympäristömyrkyt, ja vesihohdoista irtoavat kemikaalit. Nykyisin vielä yleistymässä ja pahempana muovisista vesijohdoista irtoavat kemikaalit. Shungiitti palauttaa veden rakenteen siis takaisin tähän puhtaaseen muotoon jonka ansiosta vedestä tulee ihmeellistä. Lisäksi se sisältää fullereeneja, niiden ihmeellisistä ominaisuuksista voit lukea erikseen.

Shungiitti suodatta erittäin tehokkaasti eri mineraaleja vedestä ja sillä on myös bakteereja tappava vaikutus.

Nro. Aine Poisto %
1 Fe2+ / Fe3+ 95
2 Zn2+ 80
3 Pb2+ 85
4 Cu2+ 85
5 Cs2+ 90
6 St2+ 97
7 radionuklidit 90
8 Fluori 80
9 Ammoniakki 90
10 Kloori ja orgaanisen kloorin yhdisteet 85
11 fenolit 90
12 Dioksiinit 97
13 Loismadon munat 90
14 Haju 85
15 Sameus 95

“On havaittu että bakterisidinen aktiivisuus vähenee shungitin vaikutuksesta, kuten patogeeniset saprofyytit ja alkueläimet. On näyttöä että E. coli-bakteerin sisältävän veden suodattaminen shungitin läpi on lähes täydellisesti poistanut bakteerin. (virustiitteri vähenee alkuperäisestä 2300 solusta / litra jopa 3 soluun / litra käsitellyssä vedessä)”

(Khadartsev A.A. and Tuktamyshev I.S. Shungites in medical technology. Vestnik novih medicinskih technologii 9(2) 2002, 83-86)

Shungiitin erityinen vedensuodatuskyky perustuu sen hiilimäiseen rakenteeseen jossa on erittäin suuri pinta-ala. Tämä näkyy alla olevasta mikroskooppikuvasta jossa erittäin pienellä shungiittihiukkasella on harsomainen reuna. Tämä harsomainen rakenne suodattaa veden ja ilman epäpuhtaudet.

shungit microscope photo
Mikroskooppikuva shungiitista